Terug naar de basis, bewust omgaan met mens en milieu, creatief bezig zijn en je goed voelen in wat je draagt, dat is waar het hier om draait. Geen seizoenscollecties, maar modellen die altijd beschikbaar zijn, en de snelle verandering van modetrends doorstaan.

Elk product is met de hand gemaakt door Lea Athene nabij het Zoetwater in Oud-Heverlee.

Het patroon

Elk kledingstuk begint met een ontwerp, een idee, een schets. Om dit idee werkelijkheid te laten worden is er een patroon nodig. Dit is in feite de 2D-versie of bouwtekening van het model. Ik gebruik hier het opensource tekenprogramma Seamly2D voor. Dit is geen geautomatiseerd proces, ik teken elk patroon zelf, alleen digitaal i.p.v. met potlood en papier. Als het patroon klaar is print en knip ik het uit met, je raadt het al, een schaar.

De stof

Voordat de stof geknipt kan worden moet deze gewassen worden om krimp achteraf te voorkomen. Om te beginnen stop ik hem dus in de wasmachine en hang ik hem te drogen. Als de stof droog genoeg is strijk ik hem, leg ik hem recht op mijn kniptafel en leg ik de verschillende patroondelen erop en begin ik met het knippen van de stof.

Het naaien

Nu neem ik de lappen mee de naaikamer in en begint het in elkaar zetten van het kledingstuk. Hier komt heel wat bij kijken, van het locken, strijken, aan elkaar zetten van de verschillende onderdelen, tot het vervaardigen van knoopsgaten, inzetten van ritsen en de afwerking van het geheel. Een greep uit mijn gereedschapsdoos: krijt, scharen, naalden, spelden, strijkijzer, naaimachine, tangen, tornmesje... We hebben lockgaren, naaigaren, rijggaren, vlieseline, ritsen, knoopjes, knippertjes, boordjes, band, lint en ga zo maar door ; )