Hallo, welkom op mijn website, ik ben Lea Athene! In 2003 begon ik met het ontwerpen en maken van unieke kleding. Ik heb mijn hele leven een passie voor stoffen gehad, al vanaf het moment dat mijn moeder mij een prachtig stukje zijde gaf toen ik een baby was. Ik nam deze “tutteldoek” overal mee naartoe en friemelde er constant mee. Al vanaf jonge leeftijd wilde ik mijn eigen outfits kiezen, en dit resulteerde vaak in rare combinaties. Een paar jaar later hield ik ervan me te verkleden en te spelen met stofjes en garen, en begon al snel mijn eigen collectie van “lekkere” stofjes, meestal in de vorm van sjaaltjes en hoedjes.

Op de middelbare school begon ik enkele prachtige kledingstukken die mijn moeder uit haar tienerjaren had bewaard te dragen. Ik droeg ze altijd met veel plezier, ook al werd ik vaak uitgelachen. Ze gaven me veel zelfvertrouwen en inspiratie, niet alleen door het uiterlijk ervan, maar ook de idee waar ze voor mij voor stonden. Het idee dat het juist mooi is dat we er niet allemaal hetzelfde uitzien. Dat het heel bevrijdend kan zijn jezelf te uiten met je kleding, maar dat je mode niet te serieus moet nemen. Dat je voorkeuren constant veranderen, naargelang je humeur, je lichaam, het moment in je leven. Dat je creatief kan zijn, en niet per se veel geld nodig hebt om je goed te voelen in je kleren. Ben je geïnteresseerd in kleding, mode of design? Super! Wil je je gewoon comfortabel voelen zonder je te veel te verdiepen in deze dingen? Super! We moeten allemaal keuzes maken omtrent kleding, maar kunnen dit elk op onze eigen manier doen.

Op mijn 14e maakte ik dan mijn eerste echte kledingstuk op de naaimachine. Zittend op de vloer van mijn slaapkamer in Sittard, terwijl ik het pedaal bediende met mijn knie omdat ik geen tafel of bureau had, maakte ik van een broek van mijn oudste zus een topje. Niet lang daarna begon de “ik-heb-niets-om-aan-te-doen”-fase, dus begon ik kleding van begin tot eind te maken. Ik werd geïnspireerd door verschillende dingen: de stoffen zelf, natuurlijke vormen en architectuur die ik tegenkwam op mijn wandelingen en fietstochtjes, het menselijk lichaam en meer… Toen ik in 2009 naar Brussel verhuisde om Kunstgeschiedenis en Archeologie te studeren, ontdekte ik dat de verschillende stijlen, vormen en ontwerpen die langskwamen mijn werk begonnen te beïnvloeden.

Ik maak onderhand al 20 jaar kleren, waarbij ik stukken die ik zelf brei of haak gebruik, of stoffen die ik in winkels en op markten vind, of deze dingen met elkaar combineer. Ik heb een voorkeur voor natuurlijke vezels zoals katoen, wol, linnen en zijde, en hou ervan om met effen kleuren te werken. Zoals de meeste autodidacten hebben jaren van vallen en opstaan en veel oefenen ervoor gezorgd dat ik veel ervaring en expertise heb opgedaan in het ontwerpen van kleding, het tekenen van patronen, en het gebruiken van verschillende naaitechnieken om ze in elkaar te zetten.

Of ik nu brei of naai, ongeacht het soort ontwerp waar ik aan werk, mijn doel is altijd hetzelfde: kleding creëeren die comfortabel zit en zelfvertrouwen geeft. Naar mijn mening gaat het prettig voelen in kleding verder dan het kledingstuk zelf. Het heeft te maken met het gehele maakproces. Zowel milieuvriendelijkheid als ethische verantwoordelijkheid zijn belangrijke aspecten om in gedachte te houden. Als je een kledingstuk koopt dat door mij gemaakt is, kun je er zeker van zijn dat het in België gemaakt is (ik ben in 2017 naar de omgeving van het Meerdaalwoud, Heverleebos en het Zoetwater verhuisd). Daarnaast is elk stuk door mij persoonlijk gemaakt, en is alles met zorg, kennis en liefde gemaakt. Bovendien probeer ik zoveel mogelijk Oeko-Tex® of biologische stoffen te gebruiken. Aangezien dit soort stoffen over het algemeen duurder zijn, blijft de keuze altijd aan jou. Mijn hoop (zowel in de mode als in het leven) is dat we allemaal een steentje bijdragen aan een betere, eerlijkere wereld, en elkaar helpen waar mogelijk. Ik vind het belangrijk om iedereen de kans te geven lokaal, verantwoorde en handgemaakte kleding te kopen. Bekijk mijn site en ontdek de verschillende opties voor het creëeren van je eigen unieke product, en draag tegelijkertijd bij aan het maken van een meer kleurrijke en eerlijke maatschappij.

Leave a Reply