De stof bepaalt hoe een model er uiteindelijk uitziet, zo kun je met één model veel verschillende stijlen realiseren. Maar waar ligt dat verschil in uitstraling en stijl van al die stoffen eigenlijk aan? En hoe kun je bewust omgaan met mens en milieu bij het kiezen van een stof? Op deze pagina kun je een kort overzicht vinden van de verschillende vezelsoorten, keurmerken, stofsoorten en een lijst met stoffenwinkels.

Vezelsoorten

De grondstoffen waarvan stoffen worden gemaakt.

Katoen

Natuurlijke vezel gemaakt van de katoenplant.

Linnen

Natuurlijke vezel gemaakt van de vlas plant.

Viscose

Semi-natuurlijke vezel gemaakt van houtcellulose.

Zijde

Natuurlijke vezel gemaakt van natuurlijke afscheiding van met name de zijderups.

Modal

Semi-natuurlijke vezel gemaakt van houtcellulose van de beuk.

bamboe

Semi-natuurlijke vezel gemaakt van bamboecellulose of natuurlijke vezel gemaakt van bamboe. Heeft van nature antibacteriële eigenschappen.

Lyocell

Semi-natuurlijke vezel gemaakt van houtcellulose van de eucalyptus. Heeft van nature antibacteriële eigenschappen.

Polyester

Verzamelnaam voor stoffen die volledig van synthetisch vezels gemaakt zijn.

Keurmerken

Erkende labels voor sociaal en ecologisch verantwoorde productie.

GOTS

De productie is van begin tot eind op milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurd. Er worden geen GGO’s, chemische meststoffen, pesticiden en insecticiden gebruikt, de katoenvelden zijn traceerbaar, en er is sprake van redelijk en gecontroleerd waterbeheer. Daarnaast controleert dit label of er volgens de sociale arbeidsomstandigheden zoals bepaald door de VN wordt gewerkt.

Bij de productie van biologisch katoen worden er geen GGO’s, chemische meststoffen, pesticiden en insecticiden gebruikt, zijn de katoenvelden traceerbaar en is er sprake van redelijk en gecontroleerd waterbeheer.

Oekotex

Stoffen met het Oekotex® standaard 100 keurmerk zijn getest op stoffen die schadelijke zijn voor de gezondheid van zowel werknemer als consument. Op deze manier wordt indirect ook het gebruik van veel ecologisch schadelijke stoffen verboden.

De gehele productieketen is gesloten, dat wil zeggen dat water, chemische hulpstoffen, bleekmiddelen etc. worden opgevangen en hergebruikt of veilig afgevoerd worden, en dus niet in het milieu terechtkomen. Daarnaast wordt de houtcellulose uit beuken of eucalyptus uit duurzame bosbouw verkregen, en worden giftige chemische stoffen vervangen door natuurlijke stoffen.

Recycled

Het katoen komt van oude kleding en afvalgaren, het polyester komt van plastic uit zee.

Op stoffenjacht

Maak het kledingstuk nog persoonlijker door zelf op zoek te gaan naar een stof. Als je nog nooit in een stoffenwinkel of op een stoffenmarkt bent geweest raad ik zeker aan eens te gaan. Het is altijd een grote inspiratiebron voor mij! Neem je moeder, vriend, broer of zus mee en trakteer jezelf!

Voordat je een stof koopt is het belangrijk te weten hoeveel en wat voor een soort stof je nodig hebt. Ik zal je uiteraard van alle nodige informatie voorzien. Je kunt mij ook altijd een link sturen van een stof die je mooi vindt, zodat ik je kan laten weten of ze geschikt is of niet.

Hieronder vind je een aantal winkels en markten waar je mooie stoffen kunt vinden voor elk budget. Er zijn ongelooflijk veel stoffenwinkels, dus kijk zeker zelf ook eens op internet rond.

Brussel

 • Berger, Kazernestraat 84, 1000 Brussel: Hier vind je veel verschillende soorten stoffen zoals effen katoen, katoentjes met print, katoen en viscose tricot, meubelstoffen, en alles aan zeer goeie prijzen.
 • Maison des Tissus, Elsensesteenweg 117, 1050 Elsene: Hier vind je veel modestoffen van verschillende kwaliteiten (o.a. Italiaanse), maar ook prachtige zijde, voor zeer degelijke prijzen.
 • Maison Dorée, Elsensesteenweg 14, 1050 Elsene: Een grote winkel met voornamelijk modestoffen, waaronder goede kwaliteit wollen en andere kostuumstoffen, maar ook bruidsstoffen.
 • Les Tissus du Chien Vert, Groene Hondstraat 2, 1080 Sint-Jans-Molenbeek: Een van de mooiste stoffenwinkels, alleen al de moeite waard voor het decor. Alle soorten stoffen, degelijke prijzen, en zelfs een uitverkoophoek.
 • Le Chien du Chien, Koolmijnenkaai 50a 1080 Sint-Jans-Molenbeek: Ook hier is het decor fantastisch. Hier worden voornamelijk meubelstoffen verkocht, maar je vindt er ook leder, zijde en andere exclusieve kledingstoffen.
 • Nostex Joyce, Waversesteenweg 790, 1040 Etterbeek
 • Zondagmarkt Zuid, Rond het Zuidstation in Brussel 9u-13u: Hier vind je heel wat kramen die stoffen verkopen voor hele lage prijzen.

Leuven

 • Pauli stoffen, Mechelsestraat 14, 3000 Leuven: Kleine winkel, maar breed aanbod aan nette prijzen.
 • Stoffenspektakel, Brabanthal, Brabantlaan 1, 3001 Leuven: Om de paar maanden komt deze stoffenbeurs naar de Brabanthal, hier ben je enkele uren zoet met de grote hoeveelheid stoffen- en fourniturenkramen.

Limburg (NL)

 • Donderdagmarkt Sittard, Markt Sittard, 9u-13u: Hier begon het allemaal voor mij. Door de grote verscheidenheid aan soorten stoffen en prijzen kon ik altijd iets vinden dat me inspireerde, of waar ik mee kon oefenen.
 • Vrijdagmarkt Maastricht, Markt en Hoenderstraat Maastricht, 9u-15u: Een weekmarkt met ook een aantal stoffenkramen.
 • Nostex, Luikersteenweg 9, 3500 Hasselt

Online

Leave a Reply