Eerlijke, unieke kleding handgemaakt in België

Elk kledingstuk wordt door mij met de hand gemaakt in de omgeving van het Zoetwater te Oud-Heverlee. Ik werk uitsluitend op aanvraag, dat wil zeggen dat ik pas aan het maken van een kledingstuk begin als deze besteld is. Ik werk dus niet in oplagen, maar per individueel stuk. Het concept is gebaseerd op het maakproces van een kledingstuk:

Het patroon

Elk kledingstuk begint met een ontwerp, een idee, een schets. Om dit idee werkelijkheid te laten worden is er een patroon nodig. Dit is in feite de 2D-versie of bouwtekening van het kledingstuk. Ik gebruik hier het opensource tekenprogramma Seamly2D voor. Dit is geen geautomatiseerd proces, ik teken elk patroon zelf, alleen digitaal i.p.v. met potlood en papier. Als het patroon klaar is print en knip ik het uit met, je raadt het al, een schaar.

De stof

Voordat de stof geknipt kan worden moet deze gewassen worden om latere krimp te voorkomen. Om te beginnen stop ik hem dus dus in de wasmachine en hang ik hem te drogen. Als de stof droog genoeg is strijk ik hem, leg ik hem recht op mijn kniptafel en leg ik de verschillende patroondelen erop en begin ik met het knippen van de stof.

Het naaien

Nu neem ik de lappen mee de naaikamer in en begint het in elkaar zetten van het kledingstuk. Hier komt heel wat bij kijken, van het locken, strijken, aan elkaar zetten van de verschillende onderdelen, tot het vervaardigen van knoopsgaten, inzetten van ritsen en de afwerking van het geheel. Een greep uit mijn gereedschapsdoos: krijt, scharen en schaartjes, naalden, spelden, strijkijzer, naaimachine, tangen, tornmesje... We hebben lockgaren, naaigaren, rijggaren, vlieseline, ritsen, knoopjes, knippertjes, boordjes, band, lint en ga zo maar door ; )

Breien en haken

Voor het maken van kleding koop ik meestal stoffen, maar als ik tijd en zin heb ga ik aan de slag met brei- en haaknaalden. Dit kan resulteren in een handgebreide trui, maar ook in kleine lapjes om accessoires of accenten op kleding mee te maken. Een andere manier om kleding of accessoires te maken is het gebruik van de breimachine. Ik heb een Passap D80 en een Brother voor de grovere garens.