Het patroon

Elk kledingstuk begint met een idee, een schets, een ontwerp. Om dit idee werkelijkheid te laten worden is er een patroon nodig. Dit is in feite de 2D-versie van het model, een soort bouwtekening van het ontwerp. Ik gebruik hier het opensource tekenprogramma Seamly2D voor. Dit is geen geautomatiseerd proces, ik teken elk patroon zelf, alleen digitaal i.p.v. met potlood en papier. Als het patroon klaar is print en knip ik het uit met, je raadt het al, een schaar.

De stof

Voordat de stof geknipt kan worden moet deze gewassen worden om krimp achteraf te voorkomen. Om te beginnen stop ik hem dus in de wasmachine en hang ik hem te drogen. Als de stof droog genoeg is strijk ik hem, leg ik hem recht op mijn kniptafel en leg ik de verschillende patroondelen erop en begin ik met het knippen van de stof.

Het naaien

Nu neem ik de lappen mee de naaikamer in en begint het in elkaar zetten van het kledingstuk. Hier komt heel wat bij kijken, van het locken, strijken, aan elkaar zetten van de verschillende onderdelen, tot het vervaardigen van knoopsgaten, inzetten van ritsen en de afwerking van het geheel. Een greep uit mijn gereedschapsdoos: krijt, scharen, naalden, spelden, strijkijzer, naaimachine, tangen, tornmesje... We hebben lockgaren, naaigaren, rijggaren, vlieseline, ritsen, knoopjes, knippertjes, boordjes, band, lint en ga zo maar door ; )