Gebreide jassen

Ik ben al op jonge leeftijd beginnen breien, al moest ik elke keer als ik weer aan een sjaal begon aan mama vragen hoe het ook al weer ging. Uiteindelijk kon ik het dan toch zonder haar hulp, en maak ik mijn eigen ontwerpen en patronen, en combineer ik de breisels met andere stoffen. Hieronder een paar exemplaren:

Deze jas heb ik in 2013 voor mijn vriend gemaakt van een dik, gemengd garen dat ik bij de Zeeman of Wibra had gevonden. Het patroon komt uit een tijdschrift, maar ik heb er een voering aan toegevoegd, en zo maak je van een vest een jas, tadaaaa. Ik had uiteindelijk net iets te weinig garen, waardoor ik voor één schouder een ander garen heb moeten gebruiken. Ik hou van dat soort dingen.. geeft het net dat beetje extra. Hij is gevoerd met een groene, gewatteerde stof, en afgezet met een leuk biesje. Een hele zware en warme jas!

Deze jas heb ik niet lang daarna gebreid voor een goeie vriend. Dit patroon heb ik wel zelf gemaakt, en deze keer is het een volledig wollen garen. Deze jas is dubbel gevoerd: één laag gewatteerde stof, en een binnenlaag voeringstof, waardoor ook deze jas erg warm en dik is. Het ontwerp heb ik simpel gehouden: twee reliëf strepen op de rug en mouw, en een ribbelpatroon in het voorpand. Ik was heel blij toen ik deze knopen tegen het lijf liep, ze passen er perfect bij!

Deze jas heb ik met de hand gebreid met 100% wol, en gevoerd met een tussenlaag van katoen, en een laag van 100% zijde. Zomaar gemaakt, maar ongeveer 10 jaar later op mijn eigen koude, natte trouwdag gedragen. Deze jas is ongelooflijk zacht, warm en dik, en toch voel je je er zeer elegant en slank in.

Als ik in de zomer was getrouwd had ik deze denk ik aangedaan. Deze jas heb ik rond dezelfde tijd als de roze jas gebreid, namelijk toen ik net naar Brussel was verhuisd. Ik zie de invloed van mijn studie Kunsgeschiedenis er wel in. Deze heb ik gebreid met een gemengd garen van 53% katoen en 47% linnen, en gevoerd met 2 lage heel zacht, gebroken wit, ligt glanzende katoen. 

Leave a Reply